Landelijke dekking door verdubbeling van het aantal inleverbakken bij supermarkten

Wecycle heeft in 2017 het aantal inleverplekken voor afgedankte kleine elektrische apparaten en kapotte spaarlampen (e-waste) bij supermarkten verdubbeld naar 2.500 en bereikt hiermee een landelijke dekking. Deze groei, mede mogelijk gemaakt door LightRec, speelt in op de behoefte van de consument om klein e-waste in te leveren bij supermarkten.

Uit onderzoek door bureau Motivaction blijkt dat van de mensen die spaarlampen bij voorkeur in een winkel inleveren, zes op de tien de voorkeur geven aan de supermarkt. Hiermee is binnen de winkels de supermarkt veruit het favoriete inleverpunt voor spaarlampen. Van de mensen die afgedankte kleine apparaten het liefst in een winkel inleveren, doet ruim een derde dit het liefst bij de supermarkt.

Wecycle organiseert de inzameling en recycling van e-waste in Nederland. Jan Vlak, directeur Wecycle: ”Het is voor de inzameling belangrijk dat iedereen dichtbij en makkelijk spaarlampen en kleine apparaten zoals mobieltjes, cartridges en kleine huishoudelijke apparaten kan inleveren. Hiermee dragen mensen direct bij aan de circulaire economie. Supermarkten horen tot de meest populaire inleverpunten. Vandaar dat we het aantal inleverbakken daar hebben verdubbeld tot een landelijk dekkend netwerk. De uitbreiding met Albert Heijn dit jaar was hier een belangrijk onderdeel van.”

LightRec Nederland, Bruingoed en ICT Milieu behoren tot de opdrachtgevers van Wecycle en verenigen meer dan 1.000 producenten en importeurs van elektrische apparaten en energiezuinige lampen. Bovengenoemde producentstichtingen hebben in samen werking met de retailers de financiering van de inlevermeubels bij de supermarkten mogelijk gemaakt.

Inleveren van spaar-/ledlampen en/of kleine apparaten kan bij 2.500 vestigingen van de volgende supermarktketens: Agrimarkt, Albert Heijn, Attent, Boni, COOP, DEEN Supermarkten, DEKA Markt, Dirk Supermarkten, Emté, Hoogvliet, Jan Linders, Jumbo, MCD supermarkt, PLUS, Poiesz, SPAR en Vomar. Naast supermarkten staan Wecycle-inleverbakken bij bouwmarkten, elektronicazaken, woonwinkels en tuincentra.

Wecycle voert tot het einde van het jaar campagne om de supermarkt te promoten

als inleverplek voor kapotte spaar-/ledlampen, oude mobiele telefoons en lege cartridges.

 

 

 


Over LightRec

LightRec is een initiatief van de producenten en importeurs van energiezuinige verlichting in Nederland. Deelnemers van LightRec voldoen via de deelnemersovereenkomst automatisch aan hun wettelijke verplichting om ook zorg te dragen voor hun producten nadat deze worden afgedankt. » lees meer