Leen Bakker legt duurzaamheidslat steeds hoger

Binnen Blokker Holding gelden de winkels van Leen Bakker als ‘front runners’ op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Miranda Toebak, Expert Kwaliteit en Milieu bij Leen Bakker, wil dan ook bewust ‘méér doen dan verplicht is’ op het gebied van kwaliteit en milieu.

Steeds meer winkelketens kiezen er voor om inzamelbakken ‘before the counter’ neer te zetten, waar consumenten en professionals hun oude lampen en soms ook armaturen kunnen inleveren voor recycling. Een goede zaak, want zo komen nog meer lampen binnen in het inzamelsysteem. De keuze voor een inzamelbak sluit vaak goed aan bij het mvo-beleid van deze retailorganisaties. Hoe gaat het inzamelen in de praktijk en waarom hebben deze winkelketens gekozen voor samenwerking met Wecycle?

Leen Bakker

 

We schrijven 2011 als de directie van Leen Bakker besluit om het bestaande interne kwaliteitssysteem binnen de keten te professionaliseren met betrekking tot de aspecten productveiligheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Miranda Toebak krijgt de opdracht dit nieuwe beleid in de praktijk vorm te gaan geven. Ze is nog maar koud enkele weken benoemd in haar nieuwe functie, of Toebak krijgt een telefoontje van Theo von Dahlen, adviseur zakelijke markt van Wecycle. Of hij eens op de koffie mag komen om toe te lichten wat Wecycle doet en wat de inzamelorganisatie mogelijk voor Leen Bakker kan betekenen.

Toebak is dan al op de hoogte van de wettelijke innameplicht die Leen Bakker als retailer raakt. Samen met Von Dahlen brengt zij vervolgens in kaart welke inzamelmiddelen het beste aansluiten bij het assortiment van Leen Bakker en het op dat moment bekende aanbod van e-waste. Dat leidt, zo vertelt Toebak, aanvankelijk tot het besluit om elke winkel te voorzien van een 30 liter spaarlampenkrat en een KEI-box voor kleine apparaten. De volle bakken worden vanuit de winkels met het eigen retoursysteem afgestuurd naar het centrale distributiecentrum in Raamsdonkveer. Wecycle laat ze daar ophalen.

“Retourstromen zijn in ons bedrijf aan de orde van de dag, dus dit was geen enkel probleem voor onze logistieke medewerkers”, zegt Toebak. “Daarbij hebben we ook de winkelmedewerker goed voorgelicht over de achtergrond van deze maatregelen, voordat we de inzamelmiddelen over de winkels hebben verdeeld. Al met al kan ik niet anders zeggen dan dat we een vliegende start gemaakt hebben.”

Aantrekkelijker
Als Wecycle in 2013 voorstelt om de dan nieuw ontwikkelde inzamelmeubelen voor lampen en batterijen in de winkels van Leen Bakker te plaatsen, is Toebak al snel overtuigd van de voordelen. “Een inzamelmeubel oogt duidelijk professioneler en geeft daarmee ook een duidelijkere boodschap af aan de klant”, zegt ze. “Dat de meubels ook nog eens leverbaar waren in de eigen huisstijl maakte het nog aantrekkelijker, omdat het ook leidde tot een netter winkelbeeld. De samenwerking met Stibat, dus één plek voor zowel lampen als batterijen, droeg daar nog extra aan bij.” En er was nog een bijkomend voordeel: Wecycle bood aan de inzameling direct bij de winkels te doen, een ontzorging dus voor de logistieke medewerkers van Leen Bakker. 

“Een inzamelmeubel oogt duidelijk professioneler en geeft daarmee ook een duidelijkere boodschap af aan de klant”

 

Eén concessie moest Toebak echter doen: gegeven de beperkte hoeveelheid ruimte in de winkels bleven de inzamelmeubels beperkt tot lampen en batterijen. Voor e-waste werden de bestaande OWEB-boxen gehandhaafd. Toebak: “Gezien het zeer beperkte aanbod van e-waste in onze winkels is dit nauwelijks problematisch. Leen Bakker is nu eenmaal geen grote speler in dit assortiment. Daarbij komt dat Wecycle ook de kleine apparatuur direct bij de winkels komt ophalen, dus we hebben er verder geen omkijken naar. Eén melding via het online portal van Wecycle volstaat.”

Volgens Toebak hebben de inzamelmeubels de afgelopen twee jaar duidelijk hun meerwaarde bewezen. Ze zegt: “Klanten kwamen altijd al met een kapotte lamp in de hand naar de winkel om er zeker van te zijn dat ze de goede vervanger kochten. We zien echter nu ook steeds meer klanten die spontaan afgedankte spaarlampen deponeren, ook als ze geen nieuwe lampen kopen. We vinden dat prima, want we doen als Leen Bakker wat dat betreft graag wat méér dan verplicht is.”

Nieuwe stappen
Toebak zegt al met al ‘bijzonder weinig omkijken’ te hebben aan de e-waste inzameling door Wecycle. “Het blijkt in praktijk ook erg weinig belasting op te leveren voor het winkelpersoneel”, zegt ze. “Het enige moment dat het even hapert, is als het meubel ineens eerder vol is dan verwacht. Maar de winkelmanager weet inmiddels dat hij in zo’n geval direct contact met Wecycle moet opnemen en dat het probleem dan snel is opgelost.”

“Het inzamelmeubel blijkt in de praktijk ook weinig belasting op te leveren voor het winkelpersoneel”Dat alles maakt dat Toebak haar handen vrij heeft voor het uitbouwen van de overige onderdelen van het MVO-beleid van Leen Bakker. “We streven ernaar om de milieueffecten van alle aspecten van onze bedrijfsvoering te minimaliseren”, zegt Toebak daarover. “Dat geldt voor de winkels, maar ook voor het distributiecentrum en het hoofdkantoor. Zo worden bijvoorbeeld alle verpakkingsmaterialen ingezameld voor recycling, maar ook cartridges. We zetten elk jaar weer nieuwe stappen en die richten zich meer en meer op de hele supplier-keten. De lat komt steeds wat hoger te liggen, in termen van veiligheid en milieubelasting. Natuurlijk wordt dit wel eens als lastig ervaren, maar het hoger belang van dit beleid wordt goed ingezien.”  

 


Over LightRec

LightRec is een initiatief van de producenten en importeurs van energiezuinige verlichting in Nederland. Deelnemers van LightRec voldoen via de deelnemersovereenkomst automatisch aan hun wettelijke verplichting om ook zorg te dragen voor hun producten nadat deze worden afgedankt. » lees meer