Het ruimtewonder: de inzamelflat

Yvette van den Bogert is Kwaliteitsmanager bij SPAR Holding, het bedrijf achter ruim 230 zelfstandige SPAR winkels en 145 Attent winkels en de leidende partij in Nederland in het zogeheten buurtsupersegment. Voor de doorgaans kleine tot zeer kleine winkels ontwikkelden Wecycle, Stibat en SPAR in nauwe samenwerking een geïntegreerde maatwerkoplossing op het gebied van inzamelstromen, waaronder lampen.

Yvette van den Bogert is een drukbezette retailprofessional. Niet alleen is ze binnen SPAR verantwoordelijk voor het opzetten en beheren van een voedselveiligheidssysteem voor zowel commercie, logistiek als de winkelvloer, ook draagt ze er zorg voor dat iedereen binnen het bedrijf op de hoogte is van en acteert op relevante wetgeving rondom productintegriteit, duurzaamheid en het verkopen van leeftijdgebonden producten zoals alcohol en tabak.
Toen SPAR in 2014 slecht scoorde in het door LightRec geïnitieerde en door de Consumentenbond uitgevoerde Mysteryshoppen-onderzoek, was dit voor haar aanleiding om het beleid ten aanzien van de inzamelstromen te herzien. Ze zegt: “Op dat moment hadden we verschillende inzamelmiddelen in de winkels: de batterijtonnetjes van Stibat naast het bekende groene inzamelkrat van Wecycle voor e-waste en lampen. Geen ideale situatie, zeker al niet omdat veel van onze ondernemers woekeren met de ruimte in de winkelentree. Dus een deel van die kratten stonden behind-the-counter, of ergens weggestopt onder een inpaktafel. We zijn toen met Wecycle en Stibat om de tafel gaan zitten en hebben gezegd: kunnen we dit niet anders oplossen?”

Signaalfunctie
Dat initiatief leidde tot de ontwikkeling van één geïntegreerd inzamelmeubel dat aan alle eisen van SPAR voldeed, dat wil zeggen optimaal efficiënt (het meubel neemt niet meer vloeroppervlakte in dan 40 x 40cm, ongeveer de grootte van één vloertegel) met een herkenbare SPAR-uitstraling en voldoende ruimte biedend aan de diverse inzamelstromen lampen, kleine elektrische apparaten en batterijen.

Inmiddels staan deze ‘inzamelflatjes’ in alle bijna 320 winkels van SPAR, zegt Van den Bogert. “Zelfs in onze kleinste city-shops, al moet ik toegeven dat het daar af en toe passen en meten is. In sommige gevallen zetten de ondernemers ze buiten neer omdat er in de winkelentree echt onvoldoende ruimte is. Dan rijden zij het meubel na de winkelsluiting naar binnen. En in een aantal andere gevallen staat het meubel achterin de winkel bij de emballage-inzameling. Op zichzelf vind ik dat ook wel een logische en passende plaats”, aldus Van den Bogert.

Bijkomend voordeel van de maatwerk inzamelmeubelen is volgens Van den Bogert de signaalfunctie voor de winkelende klant. “Het grootste nadeel van een behind-the-counter oplossing is dat de klant het niet ziet en er dus ook niet aan denkt. We merken dat klanten nu veel meer actief geadresseerd worden om daadwerkelijk kapotte lampen van thuis mee te nemen om ze in de winkel in te leveren.”

Actieve samenwerking
Het legen van de inzamelmeubels is in één hand gelegd, in dit geval die van Stibat. “Zij waren uiteindelijk bereid alle drie de stromen in één keer mee te nemen en de lampen en apparaten door te schuiven naar Wecycle”, zegt Van den Bogert. “Een heel goede oplossing, want zo besparen we overbodige transportbewegingen en heeft de ondernemer maar één keer een chauffeur aan de deur. Lekker makkelijk! En het werkt prima: Stibat hanteert een realistische ophaalfrequentie, en als het meubel onverhoopt eerder vol zit hoeft de ondernemer maar te bellen en ze komen. We zijn als SPAR zeer te spreken over de nauwe en actieve samenwerking tussen de partijen.” 

 

 


Over LightRec

LightRec is een initiatief van de producenten en importeurs van energiezuinige verlichting in Nederland. Deelnemers van LightRec voldoen via de deelnemersovereenkomst automatisch aan hun wettelijke verplichting om ook zorg te dragen voor hun producten nadat deze worden afgedankt. » lees meer