Campagne om inleveren te stimuleren

Vandaag start bij bijna 1.000 bouwmarkten, DHZ-zaken en tuincentra een inleveractie voor afgedankt elektrisch (tuin)gereedschap en energiezuinige lampen. Klanten kunnen bij de inleverbak in de winkel met hun smartphone inchecken en het aankoopbedrag van een nieuw product terugwinnen. De actie wordt georganiseerd door Wecycle, de stichting die de inzameling en recycling van elektrische apparaten en energiezuinige lampen (e-waste) organiseert.

Voor veel Nederlanders breekt het klusseizoen weer aan. Wecycle wil mensen stimuleren om bij een bezoek aan de winkel ook het oude elektrische gereedschap en lampen in te leveren. Daarom start vandaag een inlevercampagne bij 969 bouwmarkten, doe-het-zelfzaken en tuincentra.

LightRec winkels

Inleveractie met GPS
Inleveraars van oud elektrisch (tuin)gereedschap, kapotte energiezuinige lampen of andere elektrische apparaten, maken kans om het aankoopbedrag van een nieuw apparaat of lamp terug te winnen. Hiervoor moeten zij met hun smartphone inchecken bij de Wecycle-inleverbak. Via GPS wordt herkend of de persoon daadwerkelijk op de inleverlocatie is. De actieperiode loopt tot en met 31 juli. Meer informatie: wecycle.nl/inleveren.

De campagne wordt ondersteund door een tv-commercial en een informatieve huis-aan-huistabloid. Voorafgaand is een opinieonderzoek onder consumenten uitgevoerd. Hieruit blijkt onder meer dat als het gaat om elektrisch klussen mannen hun partner een onvoldoende geven en zichzelf een ruime voldoende.

Wecycle voert de campagne in opdracht van Stichting LightRec Nederland en de Stichting Verwijdering Elektrische Gereedschappen. Hierin zijn de producenten en importeurs van elektrisch (tuin)gereedschap en energiezuinige lampen verenigd. Zij zijn verantwoordelijk voor de inzameling en recycling van de producten die zij op de markt brengen.

Recycling belangrijk

Afgedankte elektrische gereedschappen en lampen moeten worden ingeleverd voor recycling. Na inlevering laat Wecycle de apparaten voor 80 tot 90 procent recyclen.TL-buizen en spaarlampen zelfs voor 90 procent. Door recycling blijven grondstoffen behouden en komen schadelijke stoffen niet in het milieu terecht.

Alle leden van de VWDHZ (Vereniging van Winkelketens in de Doe-Het-Zelfbranche) en Tuinbranche Nederland doen mee aan deze campagne. Bij al deze winkels kunnen klanten hun e-waste altijd gratis inleveren bij de Wecycle-inleverbakken of de servicebalie. Hiermee bieden deze winkels hun klanten een extra service. Daarnaast helpen de winkels mee aan de circulaire economie

 


Over LightRec

LightRec is een initiatief van de producenten en importeurs van energiezuinige verlichting in Nederland. Deelnemers van LightRec voldoen via de deelnemersovereenkomst automatisch aan hun wettelijke verplichting om ook zorg te dragen voor hun producten nadat deze worden afgedankt. » lees meer