Wegens succes verlengd: Wecycle en Stibat blijven samenwerken

Wecycle, de uitvoeringsorganisatie van LightRec, organiseert de inzameling en recycling van energiezuinige verlichting én van kleine elektrische apparaten. De stichting haalt bij duizenden inzamelpunten - waaronder de detailhandel - afgedankte verlichting en e-waste op. Bij veel van deze punten, zoals supermarkten en drogisterijen, kunnen consumenten ook batterijen inleveren. Daarom sloegen de twee organisaties in 2012 de handen ineen om een efficiencyslag te maken. Zodat consumenten hun verlichting, e-waste en batterijen in één meubel kunnen inleveren en de stromen gezamenlijk kunnen worden opgehaald. Na een succesvolle start verlengen de stichtingen de samenwerking voor drie jaar.

Door de samenwerking kunnen ook batterijen met de stroom lampen en e-waste mee. Voor de detailhandel heeft Wecycle inzamelmiddelen op maat laten ontwikkelen waar zowel lampen, kleine elektrische apparaten als batterijen in passen. Voorheen stond het inzamelmeubel voor batterijen vaak naast die van verlichting en e-waste. Dit terwijl een geïntegreerde vorm netter is voor de winkel en makkelijker voor de consument, aldus Wecycle.

In 2015 werden in de samenwerking bij 4.000 supermarkten en 2.200 drogisterijen in totaal 816.500 kilogram batterijen, 27.500 kilogram kleine apparaten en 41.500 kilogram aan spaarlampen opgehaald.  

Inzameling via retail?

Winkeliers die energiezuinige lampen verkopen,  zijn  verplicht om bij verkoop van een lamp ook een oude lamp aan te nemen voor recycling  ('oud-voor-nieuw'). De winkelier moet ervoor zorgen dat deze lampen op verantwoorde wijze worden opgeslagen en vervolgens worden afgegeven voor recycling via de milieustraat of Wecycle. Om winkeliers te ontzorgen hebben LightRec en Wecycle inzamelbakken ontwikkeld. Deze nemen weinig ruimte in beslag en kunnen gemaakt worden in de huisstijl van de winkelketen. De winkelier kan zelfs kiezen voor gecombineerde bakken waar klanten kleine elektrische apparaten, batterijen en bijvoorbeeld tl-buizen kan inleveren. Wilt u meer weten over de inzamelmiddelen? Neemt u dan contact op met Wecycle via info@wecycle.nl of T 079 – 7600 610.