Wecycle lanceert online platform ‘wat is mijn lamp waard’

Deze week is de website www.watismijnlampwaard.nl gelanceerd. Het platform geeft consumenten informatie over wat zij het beste kunnen doen met gebruikte (kapotte) energiezuinige lampen en bijbehorende armaturen. De website is in het leven geroepen om mensen goede keuzes te laten maken en te voorkomen dat consumenten oude verlichting in de vuilnisbak gooien. Een oude lamp of armatuur is namelijk meer waard dan veel mensen weten.

Nadat een energiezuinige lamp kapot is gegaan, kan een consument een paar dingen doen. “En weggooien is de minst duurzame optie”, aldus Gied van Hoorn van Stichting LightRec. Op www.watismijnlampwaard.nl  laat inzamelorganisatie Wecycle precies zien welke opties consumenten hebben.

“Oude lampen moeten altijd ingeleverd worden omdat je dan zeker weet dat de lamp de juiste behandeling krijgt en grondstoffen hergebruikt worden. Op de website vind je alle inleverpunten in Nederland terug en informatie over ook hoe je met afgedankte lampen anderen kunt helpen. Een kapotte lamp is echt nog veel waard”, vertelt Van Hoorn. Wecycle werkt met verschillende partijen samen waaronder winkels, installateurs en gemeenten..  

Watismijnlampwaard.nl is een nieuwe platform dat consumenten voorlichting geeft over het afdanken en recyclen van oude verlichting.

Armaturen repareren
Bij een kapot armatuur (het omhulsel waar je de lamp indraait, red.) kan de consument ook kiezen voor reparatie via de leverancier of door een monteur. Van Hoorn: “Je ziet in het hele land ook steeds vaker Repair Cafés ontstaan. Dit zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten die draaien om het (samen) repareren. Dit zijn uitstekende plekken om goedkoop een armatuur een tweede leven te geven.”

Wecycle is initiatiefnemer van de nieuwe informatieve website gericht op verlichting. Naast watismijnlampwaard.nl, is ook de website www.watismijnapparaatwaard.nl gelanceerd. Dit platform is volledig gericht op gebruikte (kapotte) elektrische apparaten. Wecycle vindt het belangrijk om consumenten te informeren, inzicht te geven in de hele (recycle)keten en hen zo alle tools te geven een weloverwogen beslissing te nemen bij het eventueel afdanken van de oude of kapotte producten.