Tip voor de wintertijd

Zondag 30 oktober gaat de wintertijd weer in. Of beter gezegd: eindigt de zomertijd, want in feite is de wintertijd de ‘normale’ tijd en wordt tijdens de zomertijd zeven maanden afgeweken van wat officieel de standaardtijd heet. Hoe dan ook, het houdt in dat het eerder donker wordt en thuis de lampen weer de hele avond branden.
Gied van Hoorn      Gied van Hoorn
Directeur Stichting LightRec 

LinkedIn  Twitter 
 

 

Nu is elektrische verlichting voor veel mensen zoiets vanzelfsprekends, dat ze daar nooit over nadenken. Maar als je bedenkt dat de oliecrisis van 1973 een belangrijke aanleiding was om de zomertijd definitief in te voeren, is dit misschien een goed moment om eens stil te staan bij de verlichting in en om het huis.

Want verlichting bepaalt in veel huishoudens een groot deel van de energierekening. De lampen van een gemiddeld huishouden verbruiken ongeveer 540 kWh per jaar. Dit komt neer op ongeveer €120. Daarmee staat verlichting in de top 10 van grootste energieverbruikers in huis.

Grijp het ingaan van de wintertijd daarom dit jaar eens aan om te kijken waar een gloeilamp vervangen kan worden door een spaarlamp of liever nog een nog zuinigere ledlamp. Vooral die laatste zijn extreem energiezuinig en gaan bovendien heel lang mee. Zo verdien je de wat hogere aanschafprijs snel terug.

De ontwikkelingen op dit vlak gaan bovendien razendsnel: in een tijdsbestek van enkele jaren is er een compleet gamma aan ledlampen ontwikkeld voor vrijwel elk armatuur. Ook de lichtkwaliteit (de ‘warmte’ van het licht) is met sprongen vooruitgegaan. Informeer ook eens naar zogenaamde retrofitlampen: ledlampen die gewoon in een halogeen of gloeilamp fitting passen. Ook tl-buizen zijn er tegenwoordig in leduitvoering.

En voor ik het vergeet: die oude gloeilamp mag gewoon mee met het huisvuil, maar hou die oude spaarlamp of tl-buis wel even apart. En lever ‘m in bij een supermarkt in de buurt, een doe-het-zelf-zaak, een verlichtingswinkel of bij de gemeentelijke milieustraat. Want spaarlampen zijn voor groot deel te recyclen. Kleine moeite, en zo draag je twee keer bij aan een beter milieu!

Gied van Hoorn