Oude verlichting inleveren bij Kringloopwinkels

Wecycle geeft in een nieuwe campagne extra aandacht aan kringloopwinkels als inleverpunt voor afgedankte verlichting. Aanleiding is dat vanaf de zomer 2018 ook consumentenarmaturen (bijvoorbeeld bureaulamp, bedlamp, staande lamp, hanglamp, tuinlamp) apart moeten worden ingeleverd voor recycling. De populariteit van kringloopwinkels is de afgelopen jaren sterk gestegen. Kringloopwinkels zijn een sociaal en duurzaam alternatief voor afgedankte spullen, apparaten en lampen, zo krijgt bijna alles wat binnen komt een tweede leven door producthergebruik of via recycling. Wecycle organiseert de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten, energiezuinige lampen en consumentenarmaturen.

Wecycle-directeur Jan Vlak over de kringloopwinkel als inleverpunt: “Wij willen het consumenten zo makkelijk mogelijk maken om in te leveren. De kringloop is de afgelopen jaren ontzettend populair geworden. De winkels ontvangen miljoenen bezoekers, zowel kopers als mensen die spullen komen doneren en zijn daarmee een logisch inleverpunt. De doelen van beide organisaties liggen in één lijn: duurzaam omgaan met producten.” Wecycle werkt inmiddels samen met meer dan 70 kringloopwinkels.

Wecycle Campagne

Leonie Reinders, directeur van Branchevereniging Kringloopwinkels Nederland: “We zijn erg blij met de samenwerking met Wecycle. Kringloopwinkels hebben als doel zo min mogelijk materialen en grondstoffen te verspillen. Wat niet meer gerepareerd en opnieuw verkocht kan worden, wordt gerecycled via Wecycle en komt niet in restafval terecht.”

De samenwerking tussen Wecycle en de kringloopwinkels zorgt voor een win-win-situatie die bijdraagt aan de circulaire economie. Van alles dat bij een kringloopwinkel binnenkomt, wordt 40 tot 50 procent opnieuw verkocht. Door afgedankte verlichting in te leveren bij Wecycle, worden lampen voor 90 procent en de armaturen voor 75 procent gerecycled tot nieuwe grondstoffen. Door recycling blijven bovendien milieugevaarlijke stoffen als kwik of pcb-houdende onderdelen uit het milieu.

Doe maar lekker apart

Om consumenten op de hoogte te brengen van de verandering in de regelgeving, voert Wecycle onder het mom ‘Doe Maar Lekker Apart’ een swingende campagne. Een tv-spot in musicalstijl laat op een toegankelijke manier zien dat de armatuur en bijbehorende lamp apart ingeleverd dienen te worden bij gemeente, winkel of kringloop. Bekijk hier de tv-spot.