Oud-voor-nieuwregeling voor webwinkels aangepast

In de Regeling Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparaten (AEEA) staat dat de winkelier verplicht is om bij aankoop door een consument van een nieuwe lamp een afgedankte lamp in te nemen, zonder dat daar kosten voor de consument aan zijn verbonden. Dit is de zogenoemde oud-voor-nieuw-verplichting. Deze verplichting geldt ook voor webwinkels. Daar moet de consument bij levering van de lamp of armatuur de afgedankte verlichting kosteloos mee kunnen geven aan de vervoerder of gratis op kunnen sturen ter recycling.

In eerste instantie was de (web-)winkelier alleen verplicht het afgedankte apparaat of de afgedankte lamp in te nemen op hetzelfde moment dat het nieuwe apparaat werd aangeschaft. Bij de aankoop van bijvoorbeeld een laptop wil de consument de gegevens van de oude laptop op de nieuwe laptop overzetten en daarna pas de oude laptop afdanken. De (web-)winkelier was dan niet langer verplicht deze in te nemen.

oud voor nieuw

Per 1 februari 2016 is de Regeling AEEA op dit punt voor internetaankopen aangepast. Nu kan de consument “binnen een redelijke termijn” zijn afgedankte lamp of apparaat gratis laten ophalen of opsturen ter recycling. In 2019 moet Nederland 85 procent van de afgedankte apparaten verantwoord verwerken. Hiervoor is de medewerking van de consument noodzakelijk.

Vuilnisbak
Nog steeds verdwijnen veel lampen en kleine afgedankte elektrische apparaten in de vuilnisbak, terwijl er inmiddels meer dan 10.000 inzamelpunten zijn in Nederland. Bij veel bekende winkelketens (supermarkten, elektronicawinkels, doe-het-zelf-zaken, woonwinkels en tuincentra) kunnen apparaten en/of energiezuinige lampen gratis ingeleverd worden, en ook bij alle milieustraten van de gemeenten. Deze afgedankte apparaten en lampen worden verantwoord en hoogwaardig gerecycled.

In de app Recyclemanager kunnen consumenten de inleverpunten bij hun in de buurt vinden. Daarnaast lopen campagnes waarin de consument gewezen wordt op het belang van het inleveren van oude apparaten en spaarlampen voor optimale recycling.

Kortom, alle ingrediënten voor succesvolle inzameling zijn er. De consumenten moeten ze alleen nog weten te vinden en gebruiken. Dus: Gooi nooit weg, maar lever in!

Meer lezen over de wet- en regelgeving? In de kennisbank van LightRec vindt u alle verplichtingen waaraan detailhandel, producenten en importeurs en de bouw- en sloopbranche aan moeten voldoen.