Inzamelresultaten

Inzameling van lampen blijft in 2015 stabiel

Na een recordjaar in 2014 is de inzameling van oude lampen en armaturen het afgelopen jaar stabiel gebleven. Consumenten en professionele gebruikers zamelden in totaal 3600 ton aan lampen en verlichtingsarmaturen in.

Het merendeel van deze lampen was afkomstig uit het professionele circuit: in totaal 1300 ton aan tl-buizen en 300 ton aan lampen die specifiek voor zakelijk gebruik ingezet worden. Wecycle, de samenwerkingspartner van LightRec, zamelde via haar uitvoeringsorganisatie daarnaast 1700 aan lampen in onder consumenten. Naast lampen zamelde Wecycle zo'n 1900 ton aan armaturen in. Dit aantal lag iets lager dan in 2014, vanwege het wegvallen van één van de grootste spelers uit de installatiebranche. Het grootste gedeelte van armaturen (1100 ton) is namelijk net als voorgaande jaren afkomstig vanuit de professionele sector.

LightRec verwacht het komende jaar een verdere stijging in aantallen ingezamelde lampen en armaturen. Gied van Hoorn, directeur van de stichting, stelt in een persbericht: "We zullen de komende tijd blijven inzetten op het verhogen van de inzamelresultaten in het professionele circuit, omdat daar nu eenmaal de meeste lampen en armaturen vandaan komen. Ook merken we een positief effect in de inzameling door Wecycle-acties zoals de Gouden Bakkie-campagne.”

LightRec inzamelcijfers 2015

 

lightrec aantallen verkocht 2015

Het aantal verkochte lampen nam in 2015 voor het eerst sinds lange tijd fors toe. Naar verwachting komt dit door het aantrekken van de economie. Vooral de verkopen van ledlampen namen flink toe: in 2015 verdubbelde deze aantallen bijna, naar 1,95 miljoen kilo.

In 2015 zette de stichting tevens grote stappen in de uitbreiding van haar inzamelnetwerk. LightRec heeft als doel om 100%-dekking in  de Nederlandse retail te bereiken. Inmiddels staan in bijna alle technische groothandels, bouwmarkten, tuincentra en supermarkten speciale inzamelbakken van Wecycle. Maar ook veel installatiebedrijven fungeren inmiddels als inzamelpunt voor verlichting en armaturen.

Meer informatie over de inzamelresultaten 2015 is terug te vinden op de aparte website van het jaarverslag van LightRec.